推介:| 汽車配件 | 汽車維修 | 汽車雜誌 | 汽車保安 | 汽車音響 | 汽車代理 | 駕駛學院 | 汽車維修 | 洗車服務 | 電單車 | 二手車 |

發新話題

[疑難] 最愛的日本車

我個人唔鍾意 lexus, 唔係佢有mug唔好, 反而佢造o既車真係一架接近完美. 樣樣都好, 唔好在佢冇自己發明d新點子. 改良人地d野就話係自己發明. 廿年前在英國果個"500個patented designs"o既廣告, 比人踢爆左大部份都係其他車廠用過o既野, 改包裝呃人.

再者佢o既車身設計係比 mb 同 bm 帶著走的, 尤其是果架 ls series o既, 從則睇有d mb線條. 從前面或後面看就有d b-m-m-b o既 hybrid (雜種) feel. 咁貴一架車點解在汽車潮流上仲要比人帶住走 ?

相關搜索目錄: 廣告 汽車
I'll be back!

其實香港入口既honda全線泰國造後,走左唔少客.

唔係日本造真係差d, 好似我架大綠 fit, 門邊利過刀, 上個月比佢界左塊皮出黎.

如果要比較汽車品K,應該整體比較,不應只睇某一型號.我非專家,技述亦一般,只從一般消費煮角度睇

Toyota : Most realiable, but looks too conservative, so more suitable for mid-age
Honda : Good handling & creative, less reliable than Toyota, young guy lover, but more expensive
Mazda : Image & reputation problem, but improving
Nissan : Creative & good design (especially most recent model)
Subaru : The mechanical no. 1, even better than Honda, but the look ugly, so lose market
Suzuki & Dahatsu : Also image problem - small manufacturer, but affordable & fun
Isuzu : Only 4x4 win, passenger car : ugly & powerless
Mitsubishi : bad looking, only evo win, so lose

So I choose Nissan, At the middle : reasonable pricing, good looking, handling not prefect but good enough, V6 no. 1

相關搜索目錄: 汽車

Thank you for your comments.

引用:
原帖由 Jeff9394 於 2006-9-28 04:26 PM 發表

其 實 1.8L V6 呢 副 野 係 香 港 出 咁 多 問 題 同 D 車 房 有 關
Engine Oil 用 錯, 唔 識 整 又 要 扮 識
Cam 帶 十 個 有 九 個 裝 得 唔 好 或 錯
最 死 連 香 港 代 理 D 友 都 係 咁 唔 死 有 鬼
...
冇錯! 好多人都唔知果架v6 o既 cam belt tensioner 唔可以用 vice 去還原位置, 否則裝上去就會出事, 正廠都會同客人換新o既, 又或者用special tool 壓回原位. (我竟知道秘技唔洗用 special tool都得, 不過要用成二十分鐘至得)

唔記得係唔係 "kl", 果一代v6偈 o既 rocker cover gaskets 用錯料, 會漏油, 如果在換cam belt時換埋就唔會出事. 同埋裝 rocker cover 前要順手清理同 lub 好 thortte body, 好多車房都求求其, 扮識最後出左事, 就怪副野設計得唔好.

老實講 萬事得配 v6 設計得唔好就只有個自動波箱, 棍波就完全冇問題.

Toyota

引用:
原帖由 keibeast 於 2006-9-28 12:59 PM 發表
toyota 人多勢眾

in love with the nature...

板主有架 rav4, 咁就係 toyota 好友啦

sorry 上面打錯字! 係 throttle body 唔係thortte body.

呢期我要支持下日產
    百變BB淑女  

引用:
原帖由 Japan 於 2006-12-4 12:01 PM 發表
呢期我要支持下日產
咁你產左未??? 好心急呀!!!!

有人星期四就要破產喇

引用:
原帖由 小哈 於 2006-12-4 22:28 發表
有人星期四就要破產喇
破產唔緊要,最緊要有人陪,呢期車介輕破產
    百變BB淑女  

引用:
原帖由 allure 於 2006-12-4 19:26 發表

咁你產左未??? 好心急呀!!!!
如無意外星期四10:00am就出產
    百變BB淑女  

引用:
原帖由 Japan 於 2006-12-4 10:39 PM 發表

破產唔緊要,最緊要有人陪,呢期車介輕破產
我星期五返喎...

引用:
原帖由 allure 於 2006-12-4 22:43 發表

我星期五返喎...
星期五約左傾場地裝飾 D 野
睇下夜會得唔得先
    百變BB淑女  

引用:
原帖由 Japan 於 2006-12-4 10:55 PM 發表

星期五約左傾場地裝飾 D 野
睇下夜會得唔得先

NISSAN!!!!因為太多跑車啦

toyota... high stability

Vtec ~   

toyota 其次係honda

This is a fact Toyota the first Honda the second

Thank you very much

Honda fans

Honda NSX is my favourite, beside that the toyota MR2 (90's) is my second choice!

MR2 is good for a spin

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。