推介:| Wedding Photographer | Wedding Gown | Wedding Photography Tip | Wedding Photography Price | Pre Wedding Photographer |

48 12
發新話題

你收聽過麗的呼聲嗎?

你收聽過麗的呼聲嗎?

五十年代, 香港只得香港電台作無綫廣播, 無綫電收音機十分昂貴, 用戶還耍每年納牌費(如無記錯, 為十五個大洋一年, 那時十五蚊已是一個月房祖), 普通人只有租用麗的呼聲的有線廣播, 好像是月費三元.

少時聽麗的呼聲, 對幾個節目還有些印象.

1. 逢星期日上午梁日超教吹口琴, 後來我在街边拾到一個破口琴, 跟着梁所教的方法也吹得似模似樣.

2. 我是山人原著的「紅熙官大戰白眉道人」. 紅熙官有無影脚, 白眉道人有xyz. 最後白眉道人被踢至吐血身亡.

3. 深夜的「夜半奇談」, 怕聽又愛聽, 其中有集講牀下底有鬼, 嚇到有幾年夜晚不敢下牀去小便.

4. 還有一個講古文的節目, 同屋有一位先生聽得搖头擺腦, 在狹窄的通道踱方步, 彷如做大戲.

你開得呢 個帖﹐ 應該無理由唔識呢位人兄係邊個

除了這位一代宗師外﹐ 還有
馮展萍的「天羅地網」﹐
薛仁貴征東 (邊個講既呢﹖)等。。。

係唔係
鍾偉明

鍾偉明是資深的廣播人,人稱「鍾大哥」,1947年投身廣播界,早年曾先後在麗的呼聲、美國新聞處(美新處)和香港電台(港台)任職。其間他參與最多的是廣播劇的工作,有「播音皇帝」的美譽,現仍在香港電台客串主持松柏之聲、粵曲會知音及香江暖流等長者節目,以及每日清晨五時至六時半的節目《清晨爽利》。

1978年,當時的香港政府為告知那些當時因越戰而大批湧入的越南船民實施新的甄別政策,解決船民問題,因此政府在公營的香港電臺開始播放為人熟悉的「北漏洞拉」廣播,次數非常頻密,而廣播內容中的首尾粵語部分就是鍾偉明播音員所講的。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
留精不留情 , 留情不精明

以前D機構就真正以民為本
因為麗的呼聲
有潮州台,客家台,(金,銀)
D新移民阿巫阿席都受到照顧

[quote]原帖由 鴨頭 於 2007-8-27 03:42 發表
係唔係
鍾偉明

第二幅相過位就係鍾偉明。。。

咁第一幅個位係邊個黎呢﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖
「亞家嫂﹐ 妳估仲有無人記得我呢﹖」

李我簫湘夫妻檔
無人不識啦
尼D一人做曬嘅講古佬劇
諗返都覺得認真昂居
重記得還有鄧寄塵
扮鬼扮馬最多扮順德媽姐
我就笑唔出

簫湘一人扮幾人聲講劇.....又扮男人又扮細路又阿婆阿叔,
當年我已經聽到毛管楝哂 ,但阿媽就聽得好滋味.....

引用:
原帖由 mandy 於 2007-8-27 18:21 發表
簫湘一人扮幾人聲講劇.....又扮男人又扮細路又阿婆阿叔,
當年我已經聽到毛管楝哂 ,但阿媽就聽得好滋味.....
小弟當年聽簫湘是聽商台的,佢扮聲技巧就真係見人見智喇.....但老媽子就聽得好著迷,日日中午都要追......真係冇解!
但係天羅地網我就好鍾意聽。

"我就笑唔出"
"當年我已經聽到毛管楝哂"

阿媽就聽得好滋味.....

你自己都識講哩﹐呢dee天空小說既市埸對象跟本不是當日「十十下」的你。
也好似今日的偶像歌手﹐ 市埸對象也不是你這些老餅﹐ 所以在唱功台型上無需要討你們歡心。

不過﹐ 麗的呼聲因李我的天空小說推出﹐年中安裝麗的收聽客戶激增了六倍。麗的老闆就笑得好開心。

相關搜索目錄: 小說

不記得麗的呼聲有否播過薛仁貴征東, 不過在六四六五年間香港電台晚上播過, 還有薛丁山征西, 那時的聽眾跟現在追電視劇的師奶一樣咁癡迷. 廣播明星轉去拍電影也一樣有人捧場. 當年商台台柱林彬與尹芳玲就拍了部他們的招牌廣播劇「大丈夫日記」, 可惜銀幕上的他與她不及收音機中的他和她.

提起尹芳玲, 不能不提她的成名作「薔薇之戀」, 也曾被搬上銀幕, 那隻主題曲也曾hit過一時

商台那時人才鼎盛, 每天下午二時的歐西流行曲節目(不記得節目名稱了), 由詹小萍主持, 是一眾年輕人最受歡迎的節目, 而詹小苹亦成為年青人偶像, 後來還做了歌星.

自從商業電台於六零年代開台, 香港進入無線免費廣播年代, 麗的呼聲也漸漸式微. 原子粒收音機開始大行其道, 以前圍在涼荼舖聽麗的呼聲的場景也逝去, 轉而為收睇麗的有線电視, 涼茶舖收每位一毫两毫, 不乏捧場客. 六七年無線開台, 無線電視機開始進入千家萬户, 幾十年後, 演变到酒吧睇足球直播, 時代變遷, 滄海桑田,不無感嘆.

相關搜索目錄:

還有聽眾參予的節目﹕

偵探小說有
聽完個節目就估誰是兇手﹐ 寫信入去﹐ 下星期揭曉﹐

年青人估十大流行榜排名﹐ 估中第一、三、五名可以有獎。如得一人估中﹐ 一人獨攬獎品。多人估中就再抽一位中獎。

sam Hui, teddy robins 過dee歌一定係大熱。Beatles, rolling stones 唔在講。

深夜時段就會細細聲聽呢位亞叔既節目﹕

ALL THE WAY WITH _ _ _

相關搜索目錄: 小說

懷懷下﹐ 懷到離題...

呢dee都唔係麗的呼聲既節目黎

引用:
原帖由 up3up4 於 2007-8-28 06:09 發表
懷懷下﹐ 懷到離題...

呢dee都唔係麗的呼聲既節目黎
無所謂啦.  反正都是懷舊, 趁末有老人痴呆症, 記得幾多寫幾多, 開題題目只不過是一個引子.

離題都無乜所謂啦,大家傾多d ma.

有一個廣播劇係人同木偶做對手。
木偶講話時就用音效攪出木偶聲。拾拾下的我又唔明dee木偶聲點整出黎﹐ 直至家中有一部錄音機便真相大白。

有一個節目係玩音效。 主持人播出一段音響﹐ 如水喉滴水﹐ 剎車﹐ 開汽水﹐ 匙羮攪杯之類俾人估下係咩聲﹐   那時開始用電話烽煙﹐估中有獎。

呢dee應該係60年初的玩意﹐ 年青人都幾鐘意架 (唔玩無野玩囉)

那時節目有粵曲欣賞﹐ 一播就半小時﹐ 主持人可以去飲茶。
又有 所謂 「南音」﹐ 年少的我未識欣賞﹐熄機行人﹐ 唔知係寶。

南音﹐ 粵曲配合一幢唐樓內的大嬸﹐一間雜貨舖﹐ 街邊理髮檔﹐ 補鞋檔等﹐ 真係有 feel !!!!!!

相關搜索目錄:

提起粵曲, 不知何解有一支甹曲经常在中秋節下午播. 內容與中秋節無関, 但每次中秋節下午當我阿媽拜土地時就播. 那支曲名「釣魚郎」由梁醒波獨唱, 曲中歌詞借各种鱼比喻人生百態, 每次都聽到入晒神.

相關搜索目錄: 釣魚

現在係英勒格錶為你報時
當報時訊號一響就係夏季時間
下午三點

“咇”

帶錶請帶英勒格
又襟又準又夠格。

Not bad, thanks a lot!

引用:
原帖由 up3up4 於 2007-8-29 03:20 發表
現在係英勒格錶為你報時
下午三點

“咇”

帶錶請帶英勒格
又襟又準又夠格。
瑞士名錶英納格,
又襟又準又夠格,
戴錶請戴英納格。..........至o岩!

咁你又記唔記得哩段廣告o既播音員係邊位呢?

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 up3up4 於 2007-8-29 03:20 發表
現在係英勒格錶為你報時
下午三點

“咇”

帶錶請帶英勒格
又襟又準又夠格。
up3up4 大姐大 :

我記得係咁

又夠準又夠格...帶錶請帶英納格

唔知你個口號 是否早期d 帶錶請帶英勒格
又襟又準又夠格。
藥可以唔食 ...網和女一定要上

引用:
現在係英勒格錶為你報時
下午三點

“咇”

帶錶請帶英勒格
又襟又準又夠格。
好正o既slogan

My new target!!

引用:
原帖由 細摩 於 2007-8-30 11:07 發表

好正o既slogan
仲有"孖公仔依波路"

依波路,
依正波路,
頭頭是道。

引用:
原帖由 cooolman 於 2007-8-30 14:48 發表

仲有"孖公仔依波路"

依波路,
依正波路,
頭頭是道。
咁我都整句

山打鞋 山打靚

皮鞋最靚係山打
山打最靚係皮鞋
留精不留情 , 留情不精明

我又泥

瑞士梅花嘜錶
梅係梅花嘅梅
花係梅花嘅花

夠廢話掛

48 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。